top of page

סוף טוב. סוד ההצלחה בגישור בין בני זוג

על אף שהגישור נחשב הליך רך לעומת ניהול מאבק בערכאות משפטיות, הוא אתגר לא פשוט לבני זוג שמבקשים להיפרד. איך בכל זאת אפשר "לגמור את זה יפה"?


אסנת ואמיר פנו למגשר, לאחר שנה בה לא הייתה ביניהם כל אינטימיות. גם הטיפול הזוגי אליו פנו לא צלח, והם הגיעו להחלטה מהותית משותפת אחת – לפנות לגישור ולעשות הכול כדי "לגמור את זה יפה" ובהסכמה. מהי המשמעות המדויקת של "לגמור את זה יפה"? מה נדרש מזוגות שפונים לגישור כדי שהגישור יצליח? מה הם מצפים מהמגשרים?


במאמר זה נתאר את התפיסות המרכזיות ואת הלך הרוח של הגישור, שיסייעו לצדדים להצליח לגבש הסכמות בגישור. נעסוק בשאלות: איך בוחרים מגשר, ההסכמה בגישור, בחירת עורך דין מייעץ, דרך המעבר משיח עמדות לשיח צרכים, השפעת המיקום על התפיסות השונות וקבלת ההחלטות והלך הרוח בגישור. המאמר מיועד הן למגושרים (הצדדים לגישור) והן למגשרים ונכתב כדי לתת כלים פרקטיים, על סמך ניסיוננו המקצועי.


גירושין - האתגר

הליכי גישור הפכו בשנים האחרונות מקובלים ונפוצים יותר ויותר. הם מומלצים כיום כמעט לכל זוג בהליכי פרידה וגירושין. החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה), תשע"ה-2014, שינה את אופן הפנייה לבית המשפט בנושאים שקשורים לפרידה ולגירושין, כאשר במקום הגשת תביעה יש להגיש כעת בקשה ליישוב סכסוך. הבקשה מועברת ליחידת הסיוע, שמזמינה את הצדדים לפגישת מהו"ת (מידע היכרות ותיאום) עם עובד/עובדת יחידת הסיוע. בפגישת המהו"ת נבדקת התאמתם של בני הזוג לגישור או להליכים אחרים. רק לאחר הפגישה הזאת, במקרה שהזוג בחר לא לפנות לגישור או להליכים אחרים, הוא רשאי להגיש תביעה לערכאות המשפטיות. מאז הפעלת החוק פחתה כמות התביעות שמתנהלות בבתי המשפט ובבתי הדין בארץ בכ-50%. בהיעדר נתונים מוסמכים, אפשר רק להניח שחלק נכבד מ-50% מהמקרים שאינם מתנהלים בבתי המשפט, מתנהלים בהליכי הסכם וביניהם בגישור.


למגשרים תפקיד חשוב בניהול יעיל ורגיש של הליכי הגישור ובגיבוש ההסכמות, אך גם המגשרים המיומנים ביותר לא יוכלו לנווט את הגישור ולסייע לבני זוג לגבש את ההסכמות, בלי שיתוף הפעולה של הצדדים וללא נכונותם להתמסר לגישור

למרות שהגישור נחשב כהליך רך לעומת ניהול מאבק בערכאות משפטיות, הוא אתגר לא פשוט לבני הזוג המתגשרים. הסיבה לקושי ולמורכבות נעוצה בכך שהגירושין הם משבר שמלווה לעיתים קרובות בסערת רגשות, האשמות ופגיעות. במצב כזה קשה לברור את הצרכים ואת הרצונות החשובים ולהפריד אותם מהכעסים, הפחדים, החרדות ותחושות התסכול והפגיעה. הדבר הזה הופך למאתגר עוד יותר, בשעה שבתקופה הזאת יש לקבל החלטות קריטיות שנוגעות כמעט לכל תחומי החיים - בצד הכלכלי, מגורים, היחסים עם הילדים, זוגיות בעתיד - החלטות שישפיעו על המשך חייהם של המגושרים ובני משפחתם, וזאת בתנאים של חוסר ודאות לגבי העתיד.


בגישור, בשונה מהליך משפטי בו עורכי הדין מנהלים את המאבק, מתנהלים הצדדים, בעזרת המגשר/מגשרים ישירות זה מול זה. להתנהלות ישירה זאת יתרונות רבים, אך לצידם קיים גם קושי לא מבוטל להיפגש עם הצד השני, במיוחד כשכועסים עליו או פגועים ממנו, ולהתמודד מולו במשא ומתן ישיר.


למגשרים תפקיד חשוב ביותר בניהול יעיל ורגיש של הליכי הגישור ובגיבוש ההסכמות, אך גם המגשרים המיומנים ביותר לא יוכלו לנווט את הגישור ולסייע לזוג לגבש את ההסכמות, בלי שיתוף הפעולה של הצדדים וללא נכונותם להתמסר לגישור. נכונות זאת של הצדדים אינה פשוטה ואף לא מובנת מאליה, אך היא קריטית לסיכויי ההצלחה של הגישור. מאמר זה מטרתו לפתוח צוהר ולהציג את הכלים שמאפשרים הצלחה בגישור.


בחירת המגשר - קודם כול כימיה

כשזוג בוחר לפנות להליך גישור באופן פרטי, הוא מבקש המלצות כדי לדעת לאיזה מגשר לפנות. כדאי לדעת שמגשרים מגיעים מרקע מקצועי שונה שמשפיע גם על סגנון הגישור שלהם. חשוב להבין גם שמגשר שמתאים לזוג אחד לא בהכרח מתאים לזוג אחר. בעוד שלבני זוג שנמצאים בהתלבטות לגבי המשך הקשר ולגבי נושאים שקשורים להורות ייתכן שיתאים יותר מגשר שמגיע מתחום הטיפול, הרי שאם מרכז הכובד עוסק בשאלות משפטיות או כלכליות מורכבות - מגשר עורך דין עשוי להתאים יותר. כדאי לדעת שיש מגשרים שמשלבים בין הצד המשפטי והצד הרגשי.


הסכמה בגישור - בין רצון להשלמה

הסכמת הצדדים היא תנאי לקיומו של הגישור - אך מהי הסכמה? האם ההסכמה של הצד האחד זהה להסכמה של הצד השני? לעיתים צד יוזם את הגישור, לוחץ לקיימו ומוצא את המגשר, ואילו הצד השני מגיע בחוסר רצון ובתחושה שאין לו ברירה.

הסכמה היא מושג מורכב שטומן בחובו סוגי הסכמות שונות. יש הסכמה מתוך רצון, מחויבות, התגייסות בלב חפץ של הצד המעוניין שיוזם את הפרידה ואת הגישור ויש הסכמה שמבטאת השלמה עם רצונו של היוזם להיפרד, למרות חוסר רצונו של המשלים עם הפרידה מתוך הבנה שאם כבר נפרדים, הגישור הוא הדרך העדיפה לשני הצדדים ולילדיהם. לעיתים תגיע הסכמה של הצד המשלים לאחר צעד חד-צדדי מצד הצד היוזם, כגון הגשת בקשה ליישוב סכסוך או עזיבת הבית המשותף, שמסמנות למי שאינו מעונין בפרידה שעליו להתקדם כי היחסים הסתיימו והשינוי כבר בלתי נמנע.


בחירת עו"ד מייעץ - אל תחסכו

גישור הוא תהליך בו מתקבלות החלטות משפטיות. המגשר לא מייצג אתכם, שכן הוא צד ניטרלי, ולכן חשוב להתייעץ עם עורך דין לפחות פעם אחת בהליך הגישור. היתרון בהסתייעות בעורך דין שהוא בצד שלכם הוא קבלת מידע מקצועי מהימן, כמו הערכת המצב המשפטי של צד לגישור ביחס לסוג המשמורת, הסדרי השהייה, המזונות או חלוקת הרכוש. קבלת ייעוץ משפטי עם עורך דין שמייעץ לך מטעמך תעזור לך להבין את נקודות החוזק ונקודות החולשה מבחינה משפטית, אילו טיעונים כדאי להעלות, איפה כדאי להתגמש וכן איך כדאי לנסח סעיפים בהסכם שיתנו מענה לצרכים שלך.


החששות אותם מעלים מגושרים רבים ביחס להתייעצות ולקבלת חוות דעת מעורך דין קשורים לעלות הכספית הנוספת שכרוכה בכך. נוסף לכך, עולה החשש שעירוב עורך דין עלול להסלים את הסכסוך ולגרור את הזוג לניהול הליך בבית המשפט.


הכתבה המלאה פורסמה בגיליון הרביעי של כתב העת "עיין ערך: גישור", שראה אור בספטמבר 2021.

___________


עו"ד חמוטל גת היא מגשרת ותיקה, המתמחה בגישור משפחה, מכשירה מגשרי משפחה בקורסים המוכרים על ידי המערכת המשפטית ומדריכת מגשרים.


עו"ד דנה דרזנין, ממשרד דרזנין, קסלר, גאון - מגשרת ותיקה, המתמחה בפתרון סכסוכים בגישור ובדרכים נוספות, יו"ר (משותף) הארגון הישראלי לגירושין בשיתוף פעולה וסגן יו"ר הוועדה ליישוב סכסוכים בדרכים מגוונות בלשכת עורכי הדין.

פוסטים אחרונים

הצג הכול

댓글


bottom of page