top of page

ספר חדש: שביתות בשירותים חיוניים בישראל

עודכן: 30 במאי


ברכות חמות לפרופ' מוטי (מרדכי) מירוני לרגל פרסום ספרו - שביתות בשירותים חיוניים בישראל: משפט וחברה במצבי קיצון.

 

הספר מהווה תרומה משמעותית לספרות המקצועית בתחום דיני העבודה בישראל. הניתוח המעמיק והמקיף של הנושא, תוך שילוב ידע אקדמי נרחב עם ניסיון מעשי עשיר, הופך את הספר לכלי חשוב עבור העוסקים בתחום יחסי העבודה.


כמה מן ההמלצות על הספר:


שביתות כציר מרכזי

במבט ראשון, עשויים הקוראים לחשוב שהספר הזה נכתב בכובע האחר של פרופ' מירוני – "איש דיני העבודה" אבל למעשה שביתות מהוות ציר מרכזי ומשמעותי בתחום ה-ADR, כפי שניכר לכל אורכו של הספר. שביתות הן לא רק ביטוי לפריצתו של סכסוך, ולא רק זרז למציאת פתרון לבעיה, אלא הן גם אלו שהניעו את המחקר והעשייה במה שהפך להיות אחד התחומים המרכזיים ביישוב סכסוכים ולמעשה הפך לתחום בפני עצמו – "תכנון הליכי" או DSD. התחום הזה שעוסק בחשיבה על התאמת ההליך להקשר, צמח מתוך מחקר של יורי, ברט וגולדברג בסוף שנות ה-80' בתחום המכרות (מחקר שכמובן מוזכר בספר). באותו פרויקט, החוקרים נשכרו על מנת לסייע לענף להתמודד עם שביתות פראיות. המחקר הצמיח טיפולוגיה שמלווה אותנו עד היום בין הליכים מבוססי אינטרסים, זכויות וכוח, ומסגרת לתכנון של הליכים להתמודדות עם סכסוכים ולמניעה שלהם. 

פרופ' מירוני מתחיל את מסעו בתקופת בית המקדש ומסיים אותה בימינו אנו, ובעצם במבט קדימה. הוא בוחן את המשפט בספרים והמשפט בפעולה, את הדין המקומי ואת הדין במחוזות אחרים ובמישור החוץ-מדינתי. הספר בוחן את המצב הקיים ומציע מתווה לרפורמה עתידית. פרופ' מירוני עוסק בפן המשפטי, חברתי, כלכלי, פוליטי והסטורי. קשה לחשוב על רובד שהספר לא נוגע בו. 

הספר פועל במספר רמות. ברמה האחת – הוא הספר בזכות השביתה בשרותים חיוניים וחוקר סוגיה זו באופן מעמיק, עשיר ורחב. ברמה האחרת, עוסק הספר בתחום יחסי העבודה ויישוב מחלוקות בזירה הזו. ברמה העמוקה ביותר, עוסק הספר ביחסים חברתיים ובמקומו של שיח והסכמות בחברה בת ימינו. בניגוד לכותבים שונים שסברו שהעידן שלנו הוא אינדיבידואליסטי, כזה שמעמיד זכויות ומוסדות משפטיים פורמליים במרכז ומקדש את היחיד, פרופ' מירוני מבקש להציע מודל שנותן מקום לצד הזכויות גם ליחסים, לצרכים ולסולידריות בקרב יחידים ובין קבוצות. בימים אלה יותר מתמיד, נדמה לי שרבים מאתנו היו רוצים לראות חזון זה מתממש.

פרופ’ ארנה רבינוביץ עיני, הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת חיפה


מומחיות אקדמית מעמיקה

ספרו של פרופ' מוטי מירוני הוא ייחודי. הוא משקף מומחיות אקדמית מעמיקה: מחקר היסטורי, מוסדי, ודוקטרינרי, אשר מתמודד עם שאלת יסוד שטרם נדונה באופן ממצה – היחס בין הזכות הבסיסית לשבות, והחובה של המדינה לדאוג לאספקת שירותים חיוניים. הוא משקף גם נסיון פרקטי רב שנים, אשר בא לידי ביטוי בניתוח האופן שבו עוצבו ההלכות, ההליכים ליישוב והכרעה בסכסוכים, והאופן שבו באו על סיומם הסכסוכים הספציפיים אשר נדונים בספר. זהו "ספר של פעם" במובן הטוב של המילה: ערכי היסוד הסוציאל-דמוקרטיים שבבסיסו בהירים, הניתוח מבוסס ומקיף, וההצעה שהספר מקדם להתמודדות עם המתח שבין זכות הבחירה והחובה לאספקת שירותים חיוניים היא שקולה, מדודה, ומדתית (על פי כללי המשפט הציבורי). הספר מנתח, כאמור, את ההתפתחות המשפטית בתחום, מתייחס להגדרות השונות של "השירות החיוני", ומראה את תגובת המחוקק, הרשות המבצעת והרשות המחוקקת למתח האמור. לצד זאת מתייחס פרופ' מירוני כרשות רביעית לארגוני העובדים והמדינה או הרשות המקומית בכובען כמעסיקות; גופים אלו נהנים מאוטונומיה מוסדית מסויימת במסגרת החברה האזרחית, לנהל את הסכסוכים ובכך לעצב פרקטיקה.

לצד זאת, הספר הוא גם "ספר של כמעט": פרופ' מירוני מראה כיצד כמעט הוסדר התחום, אם על ידי המחוקק, אם על ידי בית המשפט, אם על ידי הרשות המבצעת ואם באמצעות הסכמים או בין המעסיק לעובדים. חלף קינה על הזדמנויות שחלפו ואינן, הספר מציע ללמוד מהן, ובכך שומר על אופטימיות. מכיוון שכאמור הספר שזור בדוגמאות היסטוריות (ובכלל זה דוגמאות משיטות משפט אחרות), הדיון משלב תובנות מתחום חקר המשפט והחברה, ומעשיר את הדיון במצבי קיצון. במיוחד ראוי לציון הדיון בקושי הטמון בשימוש בשירות חיוני אחד – למשל, חיילים – על מנת לספק שירות חיוני אחר בעת שביתה (למשל: ימאים, או פקחי טיסה). הספר, אשר כתוב ונקרא באופן קולח, משיא תרומה של ממש הן למשפט הציבורי ודיני העבודה עלי ספר ובחיי המעשה והן כאמור לחקר מצבי הקיצון.

פרופ' אמנון רייכמן, הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת חיפה


הישג נדיר

לפנינו ספר יוצא דופן בכל קנה מידה, שמשמעויותיו והעניין שהוא יוצר משתרעים על הרבה יותר מאשר נושאו המוצהר. זהו מחקר אמפירי ועיוני מרתק המשלב דיני עבודה עם משפט וחברה, היסטוריה של המשפט ומדעי המדינה, שיכול להיכתב רק על ידי מלומד הנמצא בפסגת היכולות המקצועיות. הספר כתוב בלשון נהירה, תקשורתית, ללא אגו, וכל מי שיש להם ענין ביחסי משפט, חברה והיסטוריה ימצאו עצמם מרותקים. פתחתי את הספר לקרוא בו פרק אחד מסוים, ומצאתי את עצמי נשאב אל כולו. זה אינו רק ספר חכם - והוא חכם - אלא ספר יפה. הישג נדיר.

פרופ' יונתן יובל, הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת חיפה



__________________

לצפייה בתוכן העניינים ולאפשרות רכישה לחצו >>

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page