מה קורה כשבתהליך המפגש הטיפולי עולים וצפים תחושות ורגשות בעלי עוצמה כלפי המטפל או המטופל, ומה קורה כשאנו כועסים או מפנטזים מערכת יחסים ארוטית במהלך הטיפול?
העברה היא תופעה בפסיכולוגיה שהוטבעה על ידי זיגמונד פרויד ושבאה לידי ביטוי בתוך קשר טיפולי. פרויד הגדיר את ההעברה ״כביטוי של דחפים לא מודעים ולא פתורים של המטופל במסגרת מערכת היחסים הטיפולית״. תופעה זאת מאופיינת בהפניה בלתי מודעת של רגשות מהמטופל למטפל. קשת רחבה של רגשות יכולה לאפיין את ההעברה מהמטופל למטפל כמו למשל, כעס, תסכול, אכזבה, שנאה ועד רגשות של חיבה ואהבה. זוהי למעשה העתקת יחס רגשי מודחק שהמטופל חש כלפי אדם משמעותי לו אל המטפל. פרויד הבחין בין העברה חיובית בה באים לידי ביטוי רגשות חיוביים, תחושות והתייחסויות של חיבה עד לתחושות רומנטיות וארוטיות כלפי המטפל, להעברה שלילית שבאה לידי ביטוי בהעברה של תחושות ורגשות עוינים ותוקפניים שלעיתים הם ביטוי להתנגדות להליך הטיפול.
רגשות אלה, החיוביים והשליליים, הם למעשה ייצוגים מתוך עולמו הפנימי של המטופל, שבעזרת עיבוד שלהם בקליניקה, ניתן לקדם את הטיפול.
יש כמה מאפיינים שבאמצעותם אפשר לזהות את תהליך ההעברה:
דפוס התנהגותי-מחשבתי מהעבר שחוזר על עצמו.
דפוס התנהגותי ומחשבתי שאינו מתאים למהות היחסים בין המטופל למטפל (אהבה ארוטית/שנאה תהומית).
"העברה ארוטית"
באחריות המטפל להיות מודע לתהליך זה ולשמור על גבולות הטיפול בשמירה ברורה על כללי האתיקה המקצועית. לעיתים, הארוטיזציה של יחסי הטיפול מייצרת התנגדות לטיפול.
יש לציין שהעברה היא תופעה פסיכולוגית שלא מתרחש רק בהקשרים של טיפול. רוב האנליטיקאים, בניגוד לתפיסתו של פרויד, מבינים את ההשפעה שיש לרגשות המטופל על תהליך הטיפול, מנסים ככל האפשר להבין את משמעותו ומרשים לעצמם להיות הרבה יותר נוכחים בטיפול. חלק מהכשרה של מטפלים הוא ללמוד לפתח את היכולת לשאת ולהכיל את רגשות המטופלים ברמת התוכן וברמת היחסים של מטפל-מטופל. הרגשות בעלי העוצמה האלה שיכלו למעשה להיות איום על יחסי הטיפול, הפכו להיות אחד הכלים החשובים ביותר להבנת נפשו של המטופל. שלב חשוב מאוד בהליך הטיפול הוא לזהות בזמן את תהליך ההעברה.
"העברה נגדית"
מדובר בתופעה שכיחה שבה במהלך הטיפול מתעוררת במטופל פנטזיה מינית-רומנטית כלפי המטפל, וזאת בין היתר בשל תנאי הקירבה והשיח הטיפולי האינטימי שחש המטופל. כל אלה יכולים לגרום למצב שבו המטפל נתפס כאובייקט אהבה או אובייקט מיני והמטופל משוכנע שרק בדרך זאת של מערכת יחסים יושג האושר הנכסף שלו.
העברה ארוטית הפוכה מתעוררת כאשר המטפל חש רגשות אהבה ותשוקה כלפי המטופל.
את ההעברה הנגדית הגדיר פרויד כ"תגובות לא מודעות מצד המטפל בדרך כלל כתגובה להעברה של המטופל". פרויד ראה בתהליך הזה מכשול לטיפול. כיום, רוב המטפלים מתייחסים לתהליך הזה כאל תהליך שעוזר להבין את עולמו הרגשי של המטופל ושלעיתים מאפשר להגביר את חוויית האמפתיה כלפי המטופל ואת תחושת השותפות שלהם בחוויות המטופל. העברה נגדית יכולה להתרחש לא רק בתגובה לרגשות המודחקים של המטופל, אלא גם מתוך אישיותו ונסיבות חייו של המטפל.
יש להבין ש"העברה" ו"העברה נגדית" הם כלים חשובים לתהליך בינאישי יצירתי שבו מתאפשרת התוודעות של המטופל לעצמו. המושג הזה נתפס כמושג מרכזי בטיפול, זוהי תופעה שיש להתחשב בה ושעוזרת להבין את הליך הטיפול.
תפיסת המונח ״העברה נגדית״ עברה שינויים משמעותיים. בתחילת דרכו נתפס כמכשול בתהליך הטיפול ורק לאחר מכן התייחסו אליו כאל כלי טיפול בעל ערך חשוב ומרכזי בטיפול.
פרויד סבר שעל המטפל להיות מודע לתהליך ההעברה הנגדית ולהתגבר עליו על ידי הדרכה.
ההעברה הנגדית היא בעלת פוטנציאל יצירתי למטפל. לעיתים יכולה להתרחש גם "העברה נגדית שלילית "שבה מפתח המטפל סלידה, ריחוק וכעס כלפי המטופל. במצב זה קיימת חשיבות למודעות ולחקירה של התופעה כדי לא לפגוע במטופל ובתהליך הטיפול. יש מטפלים שטוענים כי בחינת התופעה של ההעברה וההעברה נגדית על ידי המטפלים מאפשרת העמקה של האמפתיה כלפי המטופל ופיתוח תובנות שאי אפשר להגיע אליהן בדרך אחרת, והם משתמשים בהן ככלים הכרחיים בטיפול.
לחשיבותם של יחסי העברה והעברה נגדית בין מטפל למטופל יש דגש רב, במיוחד בגישה הפסיכואנליטית לעומת התפיסה ההתנהגותית והקוגניטיבית, שבהן מסתמך המטפל כמעט באופן בלעדי על נתונים עכשוויים שמוצגים מילולית על ידי המטופל.
העברה והעברה נגדית הם נושאים מורכבים ומעניינים שעליהם נכתב מספר רב של מאמרים ונערכו דיונים מרתקים בין גישות הטיפול השונות. תופעות אלה נתפסות כמושג מרכזי בטיפול. זוהי תופעה שיש להתחשב בה ושעוזרת להבין את הליך הטיפול בקליניקה. שתי התופעות הפסיכולוגיות האלה הן מהמרתקות שמתרחשות בחדר הטיפולים וראוי להקדיש להן תשומת לב ומודעות עצמית.
ד"ר עוזי שי, הפסיכיאטר המחוזי של מחוז תל-אביב, יו"ר פורום הפסיכיאטרים המחוזיים, פסיכותרפיסט וחבר בחברה לפסיכיאטריה משפטית.
Comments